ZGODOVINA

  • 4 junija 1921 je bila, na pobudo Francije, v Lozani v Švici ustanovljena Mednarodna lovska zveza (UIC). Sedež družbe je bil v Parizu do leta 1973. Na prvem sestanku so bili ustanovitelji: Južna Afrika, Anglija, Belgija, Danska, Združene države Amerike, Francija, Norveška, Nizozemska, Romunija in Švedska. Cilj te nove federacije je bil povezati narode sveta, ki so izvajali strelske športe, to je živo streljanje golobov, streljanje glinenih tarč in streljanje jelenov (s kroglami), da bi poenotili svoja športna pravila.
  • Mednarodna športna pravila za vse discipline streljanja z lovskimi šibrenicami je nato pripravila UIC in jih uresničila na olimpijskih igrah leta 1924 v Parizu. Olimpijski komite je nato odločil, da discipline streljanja z lovskimi puškami ne bodo več del programa olimpijskih iger. UIC nato organizira pod svojim okriljem, mednarodna prvenstva. Od leta 1929 do 1939 se je vsako leto odvijalo svetovno prvenstvo v olimpijskem trapu; Evropsko prvenstvo je potekalo leta 1933, leta 1938 in leta 1940. Kar zadeva streljanje na žive golobe, je bilo med letoma 1930 in 1940 organizirano svetovno prvenstvo.
  • Na generalni skupščini leta 1938 je MEDNARODNA LOVSKA ZVEZA (UIC) postala LA FÉDÉRATION INTERNATIONALE DE TIR AUX ARMES SPORTIVES DE CHASSE (FITASC), kot je še danes znana. Združila je 27 nacionalnih organizacij, razdeljenih na tri športne sekcije: streljanje živih golobov, streljanje na glinaste tarče in streljanje s krogelnimi naboji.
  • V poskusu ponovnega uvajanja streljanja glinastih golobov kot olimpijske discipline za igre leta 1948 se je FITASC leta 1947 odločil, da bo discipline olimpijskega trapa in streljanje na tarčo bežečega jelena zaupal Mednarodni strelski zvezi, ki je že vključevala olimpijske discipline streljanja s puško in pištolo ter bila član olimpijskega komiteja.
  • Leta 1952 sta se obe federaciji dogovorili – FITASC je bil ponovno odgovoren za organizacijo letnih evropskih prvenstev; šestnajst jih je potekalo pod njegovim okriljem med letoma 1952 in 1968 v disciplini olimpijski trap in štirinajst v disciplini Skeet med letoma 1954 in 1968 (nova disciplina, uvedena nekaj let prej).
  • Leta 1966 je imela federacija 43 povezanih nacionalnih skupin, ki so predstavljale 40 držav s štirih kontinentov. Sodelovanje med FITASC in UIT se je nadaljevalo do leta 1969, v skladu s sporazumom iz leta 1952. Od takrat naprej sta UIT trajno zaupani obe olimpijski disciplini. Predanost prizadevanjem za zbližanje obeh organizacij je dodatno spodbudil nov sporazum iz leta 1981, ki sta ga spodbudila njihova predsednika MM. Olegario Vasquez-Rana iz UIT in Pierre Etienne Guyot iz FITASC.

Subscribe US Now